Mándok Város Önkormányzata

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A parlagfű légi felderítése kezdődik!

E-mail Nyomtatás PDF

TÁJÉKOZTATÓ A GAZDÁKNAK:

A parlagfű légi felderítése kezdődik!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy 2016. augusztus első dekádjában elkezdődik a parlagfűvel fertőzött táblák légi úton történő felderítése. A nemrég betakarított kalászos tarlókon a gyomok, köztük a parlagfű nagymértékű, gyors fejlődése észlelhető. A repülés során a „fertőzött tarló” területek felderítése az elsők között szerepel. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás időben és megfelelő minőségben történő elvégzése. A nem megfelelően gyomirtott kultúrákban (napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye), tábla széleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást!

Kérjük tehát a Tisztelt Gazdákat, hogy ne mulasszák el, illetve ne halasszák későre a tarlóhántás elvégzését, mely mind növényegészségügyi, agrotechnikai, és gazdaságossági szempontból nagy jelentőséggel bír. A tarlóhántás a nyáron betakarított növények tarlóján végzett sekély (legfeljebb 10 cm mély) talajmunka. Legfontosabb célja a talajnedvesség vesztésének csökkentése és a gyomszabályozás. A tarlóhántást a betakarítás után a lehető leghamarabb el kell végezni. A túl mélyen végzett, a rögös felszínt kialakító, vagy nyitottan hagyott talajfelszín nem akadályozza a talaj kiszáradását. A tarlóhántással kedvező körülmények alakíthatók ki a gyom- és kultúrnövények magvainak csírázásához és későbbi hatékony mechanikai irtásukhoz. Az apróra zúzott növényi maradványok védik a talajt a túlzott hőterheléstől, a kiszáradástól és az intenzív csapadék szerkezetromboló hatásától, valamint tápanyag (NPK) és szervesanyag forrást jelentenek a talaj számára. A szervesanyaggal jól ellátott talajokban kedvezőbbek a talajbiológiai folyamatok, stabilabb és jobb a talajszerkezet, tömörödésre kevésbé érzékeny, amely jobb víz- és tápanyaggazdálkodást, kevesebb energia felhasználást (üzemanyag, gépjavítás) eredményez. Nagy tömegű kalászos szalma zúzása esetén a tápanyag gazdálkodási tervek készítése során javasolt figyelembe venni ezt, és kijuttatni 8-10 kg/ha nitrogén hatóanyaggal nagyobb műtrágya mennyiséget.

A felderítés során a légi jármű a megye teljes területét lerepüli egy útvonalterv alapján. A felderítést végző földhivatali mezőgazdász és növényvédelmi felügyelő a parlagfüves területeket beméri, jegyzőkönyvezi, lefotózza, mely dokumentumok a későbbi eljárás lefolytatásához szükségesek. A felvételezés során, a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves területek is rögzítésre kerülnek. A nem megfelelően gyomirtott kukorica, napraforgó, dinnye, burgonya táblákban található foltokat, tábla széleket is jegyzőkönyvezik. A gazdálkodó kötelessége a vonatkozó törvény alapján az ilyen fertőzött részeken az egészségkárosító allergén parlagfű kiirtása. Az eljárás megindítását követően, a felvett terület nagyságtól függően, 15000-5000000 Ft-i terjedő növényvédelmi bírságot kell kiróni, melyet a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell kifizetnie.

A száraz, aszályos tavasz nem kedvezett a vegyszeres gyomirtásnak, így a parlagfű kisebb borítással, de jelen van a területeken. Az elmúlt hetekben lehullott 70-120 mm csapadék, ezzel együtt érkezett viharos időjárás jégveréssel a haszonnövényekben súlyos károkat okozott, viszont a parlagfű növekedése felgyorsult.

A felvételezést végző helikopter észlelésekor már kései a gazda bánata, mert a parlagfű borítottság alapján a hatóságnak el kell indítania az eljárást.

Nyíregyháza, 2016-07-25

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal

Élelmiszerlánc- Biztonsági és Földművelésügyi Főosztály

Növény és Talajvédelmi Osztály

 
Hirdetés
Ma 2024. április 19., péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Pályázatok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÁNDOK Integrált Településfejlesztési Stratégia

Elkészült Mándok város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának végleges verziója.

 

MÁNDOK Integrált Településfejlesztési Stratégia

Mándok ITS Megalapozó vizsgálat

 

KEOP Energetikai korszerűsítés Mándok


Mándoki Gyermekkert Óvoda és Bölcsőde

Mándoki Általános Iskola

Mándoki Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár

Mándoki M?velödési Ház és a Közösségi Ház közös információs oldala
 
 

Mándok VSE

 

Mándoki Vendégház

 


 

 

 

elelmiszerbank_logo

 

 

 

"Mándokot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja"

 

 

KÖZBESZERZÉSEK

Eladó Ingatlanok


 
 
honlap_kp_ovi2.jpg   
 amuvhazmagy.jpg